Żeby być zdrowym trzeba dbać o dobre bakterie i uważać na bakterie dla nas szkodliwe.
W myśl tej zasady na podwieczorek w zeszłym tygodniu przygotowaliśmy jogurt.
Do jogurtu naturalnego dodawaliśmy,
płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki, pestki dyni, migdały oraz bohater tygodnia miód.
Aby utwierdzić się w wiedzy, którą zdobyliśmy, Ciocia Dorotka rozpoczęła przeprowadzać eksperymenty.
Do dwóch słoików z bulionem, ciocia dodała sól, ocet, trzeci pozostał kontrolny.
Do trzech słoików ciocia nalała mleka. Do dwóch dodała maślankę. W trzecim pozostało samo mleko.
Słoiki z bulionem Ciocia postawiła na oknie.
Słoik z mieszanką mleka i maślanki ciocia wstawiła do lodówki.
Drugi słoik z taką mieszanką i słoik z samym mlekiem Ciocia również postawiła na parapecie. I
Na wyniki czekaliśmy tydzień i opiszemy je w następnym wpisie.
W dzień poświęcony zębom robiliśmy piękne usta z zębami mlecznymi.
Takie zajęcia sprawiają, że dzieci lepiej wszystko zapamiętują. Im więcej kreatywności tym lepiej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń